A Képzőművészeti Szekcióban az Országos Művészeti Diákköri Konferencia kiírásának megfelelően a hallgatók a grafikától a festészeten át a szobrászatig, az installációtól az akcióművészeten át az intermédiáig, a fotótól az animáción át a designig a legkülönbözőbb iparművészeti és képzőművészeti műfajokban végezhetnek alkotó és kutató munkát, hozhatnak létre önálló műveket.

Alkothatnak síkban, térben és időben a létező valamennyi képző és iparművészeti ágban, illetve a művészeti ágak közötti határterületeken. Síkban kiállításra maximálisan beadható méret 3db 70x100-as munka. Térben a beadható maximális méret 3db 50x50x70-es kubatúrában elférő plasztika. Időben 5 perc a maximális időtartam ami egy animációs film, vagy egy hanginstalláció formájában beadható. Nagyterű installációkról, vagy akcióművészeti eseményekről fotósorozat vagy rövidfilm adható be dokumentációként.

A már évtizedek óta létező Tudományos Diákkör mellet annak művészeti területeken működő megfelelőjeként 2002-ben indították el a Művészeti Diákkör munkáját. A Rajzi és Formaismereti Tanszéken a 2002-es indulás óta minden évben megrendezésre kerül a Képzőművészeti Szekció kiállítása, illetve részt veszünk a minden második évben megrendezett Országos Művészeti Diákköri Konferencia kiállításain, amelyeken hallgatóink az elmúlt időszakban szép sikereket értek el és számos díjat nyertek.

Az építész hallgatók számára a képzőművészet területe olyan gyakorló pálya lehet amelyen való alkotó munka során megismerhetik az építészetben is használatos vizuális nyelv működését és logikáját. Tapasztalatot szerezhetnek az ideák vizualizálásának, a gondolat térbe fogalmazásának illetve a forma és téralkotás területén. Amely tapasztalatok azután beépülnek a saját építészeti területen végzett alkotó és kutató munkájukba, tervezői gyakorlatukba és inspirációs forrást jelenthetnek számukra a későbbiekben is.

Tanszéki TDK felelős: Üveges Gábor PhD képzőművész

Az idei legfontosabb leadási határidők:

  • Online (regisztráció és) jelentkezés: 2017. szeptember 26. a http://tdk.bme.hu felületen
  • Pályamunkák benyújtása: 2017. október 29.
  • Kiállítás létrehozása: 2017. nov. 6.
  • Prezentációk szekciókként 3-4 tagú zsűri előtt: 2017. nov. 16.