Leírás: A kortárs színház a térkísérletek laboratóriuma. A téri hatások, működések és a tér érzékelésének újszerű megközelítései az építészetre is termékenyítő hatásúak. Az installációk, az új technológiákat is alkalmazó vizuális megoldások a világítás és digitális eszközök segítségével a színpadi térnek új tartalmi dimenziókat nyitnak. A TT2 tárgy hazai és nemzetközi példák vizsgálatával, valós színházi környezetben végzett tervezési feladatokon keresztül ismertet meg ezzel a megközelítéssel. 

Tervezési feladat: Színpadi tér és látvány tervezése rövid tánckoreográfia számára. A látvány- és térképzés eszközei: az installáció a fény és a projekció. A koreográfia és a helyszín megismerése után hagyományos és digitális eszközökkel történik tervezés és modellezés színházi fénymester és filmes szakember közreműködésével. Az installáció építése és a világítás színházi térben, valós léptékben történik. A kész díszletben a tánckoreográfiát videóra rögzítjük, majd digitális utómunkával egy rövidfilm formájában készítjük el a végső kompozíciót, melyben fő hangsúly a tér és mozgás egymásra hatásán van.

Feladatleadás, prezentáció: A gyűjtőmunkák bemutatása, valamint a tervek és modellek konzultációja, közös értékelése egyeztetett formátumban az ütemterv szerinti időpontokban. A közös munkában vágott film prezentálása, és az elektronikus dokumentáció (PDF), valamint a nyomtatott (50x70 cm-es plakát) bemutatása december 10-én történik, ahol a hallgatók csoportban ismertetik munkájukat, azok közösen kerülnek értékelésre. A végső leadás és pótleadás az ütemtervben rögzített időpontban esedékes.

 

2015. ŐSZ - ÜTEMTERV ÉS KÖVETELMÉNYEK

2015. ŐSZ - ÜTEMTERV ÉS KÖVETELMÉNYEK (pdf)

 

Kötelező tárgy: Építészmérnöki Kar N4_Tervező szakirány

Tantárgyfelelős: Sebestény Ferenc DLA

Neptun kód: BMEEPRAT701